Operativa

Operativni članovi
DVD Oštarije ima trenutno 26 operativnih vatrogasaca s izvršenim liječničkim pregledom (broj varira do 30 članova po potrebi) i s ispitima od vatrogasca do časnika I. klase.


Specijalnosti
Operativni i niz drugih članova imaju položene ispite za specijalnosti: specijalnost za aparate za zaštitu dišnih organa, strojar, vezist i specijalnost za radove na vodi.


Intervencije
Operativni vatrogasci DVD-a Oštarije pozivaju se na intervencije posredstvom dojave građana ili pozivom Operativnog centra JVP Ogulin. Po zaprimljenom pozivu zapovjednik, dozapovjednik ili predsjednik koji je također operativac ostale operativce poziva mobilnom aplikacijom Vatrotel.


Oprema
DVD Oštarije raspolaže s tri vozila i to: auto cisterna (AC2) TAM-130 T11 s spremnikom od 6000 litara vode i s vitlom od 50 m, vozilo za gašenje šumskih požara (Š1VT) Landrover, Defender 130 s spremnikom od 450 l i 50 l pjenila s dva vitla po 50 m original izrade i vozilom za prijevoz vatrogasaca (TR2) marke Renault trafic.

Vježbe
Da bi vatrogasci, kako operativni tako i pričuvni bili u stanju izvršiti zadaće koje se pred njih stavljaju potrebno je obnavljati svoja znanja i ista primjenjivati na vježbi prije intervencija. Dobro uvježbani i pripremljeni vatrogaci puno se korisnije mogu upotrijebiti na samim intervencijama.
Prilikom izlaska na požarište bitno je znati svoj posao da se izvrši zadaća uz minimalnu mogućnost povrede ili stresa.

Obuke i školovanja
Radi adekvatnog prostora i dovoljno opreme, kao i radi dobre suradnje s područnom školom "Braća Rendulić" i općinom Josipdol koji po potrebi ustupaju svoje prostorije i učionice većina osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova u PVZ Ogulin obavlja se u DVD-u Oštarije.
Predavači su dijelom iz DVD-a kao i drugih DVD-a zajednice, a posebnu pohvalu u obuci zaslužuju djeatnici JVP Ogulin.

Natjecanja
DVD Oštarije se može pohvaliti dobrim natjecateljskim rezultatima što se vidi po tome da u zadnjih 20-ak godina nismo izostali s niti jednog državnog natjecanja kako za mladež tako i za seniore.
Trenutno se natječemo u kategorijama djece (M i Ž), mladeži (M i Ž) te seniora A (M i Ž), a osobito smo ponosni na Kup DVD-a Oštarije za seniore kojem smo domaćini od 2007. godine

Novosti za operativce

21.09.2016.

19. sjednica Zapovjedništva
Zajednička sjednica UO i Zapovjedništva s početkom u 20:00 sati uz nazočnost UO.


Zaključak
Pripreme za državno natjecanje mladeži i seniora u Puli i ostavka zapovjednika. Dozapovjednik Josip Prebeg vrši dužnost zapovjednika.

25.04.2016.

18. sjednica Zapovjedništva
Početak u 20:00 sati u maloj sali ("Kamenici") uz nazočnost predsjednika.


Zaključak
Aktivnosti u mjesecu ZOP-a, proslava sv. Florijana 04.05. u Ogulinu i 08.05. u Oštarijama.

21.03.2016.

17. sjednica Zapovjedništva
Početak u 20:00 sati u maloj sali ("Kamenici") uz nazočnost predsjednika.


Zaključak
Organizacija 9. kupa DVD-a i kupa VZKZ, priprema za požarni sezonu i prijedlog nabave opreme i sredstava rada.

17.02.2016.

16. sjednica Zapovjedništva
Početak u 19:00 sati u maloj sali ("Kamenici") uz nazočnost predsjednika i UO.


Zaključak
Izrađen Plan rada za naredno razdoblje i predat Prijedlog revizije članstva.